Wednesday, December 15, 2010

Puerto Rican Cake


Ingredients:

1 stick of butter
2 sticks of margarine
2 cups of sugar
3 cups of self rising flour or Cake Flour
1 tsp of lemon juice
5 Eggs
1/2 tsp of salt
1 tsp of extract of your choice (vanilla, almond, coconut)
1/4 tsp of grated lime
1 cup of milk


*Note*
Butter,Eggs,Milk should be at room temp
Pre heat oven to 350
spread some butter or pam spray and lightly floured cake pans




*Directions*

1. Place the butter and margarine in mixer and cream well then add the sugar and cream for 20 mins
2. Mean while shift the flour, separate the eggs and grate the lime
3. Whip the 5 egg whites till soft peaks and set aside
4. After 20 mins then add the 5 egg yolks one at a time and mix for 10 mins
5. Then add the extract , lemon juice and grated lime
6. Now you will add the flour and milk flour and milk don't over mix the batter at this point
7. Now remove from mixer and with your spatula add the egg whites to the batter and in circular motion in corporate the egg whites don't over mix
8. Now pour batter and divide batter into two 10x2 round cake pans that were previously buttered and lightly floured and bake at 350 for 40 min
9. Don't open the oven till the 40 mins is up.



*Syrup for wetting the cake*

1 cup of sugar
2 cups of water
2 o 3 tbsp of clear vanilla extract o almond Extract
1/3 cup of brandy

In a pot place the sugar and water and bring to a boil then set to cool then add the extract and brandy once cakes are done remove and cover them with a plastic rap for 10 to 15 mins the with a tooth pick perk some wholes to the cake then wet the cake with the syrup and set aside to completely cooled then remove from cake pans and add filling , frost and decorate.



*Note*
This cake can also be frosted with Suspiro


* BUTTERCREAM*

1/2 cup butter softened
1/2 cup shortening
1 teaspoon ALMOND Extract
1 teaspoon clear vanilla
4 cups sifted confectioners' sugar ( 1 lb.)
2 tablespoons milk

In large bowl, cream shortening and butter in your mixer. Add vanilla and milk. Gradually add sugar, one cup at a time, beating on a slow speed. Scrape sides and bottom of bowl often. Refrigerated in an airtight container, this icing can be stored 2 weeks. Don't overwhip or it will bring air into the icing.

YIELD: Makes about 3 cups.










Bizcocho Puertoriqueno Mojadito


1 barra de mantequilla
2 barra de margarina
2 tazas de azúcar
1 cucharadita de limón
1 cucharadita de sabor (vanilla, coco, almendra tu escoges)
1/4 cucharadita ralladura de limón
1/2 cucharadita de sal
5 huevos separados
3 tazas de harina self rising o harina para bizcochos
1 taza de leche fresca

*TODOS LOS INGREDIENTES DEBEN DE ESTAR A TEMP AMBIENTE*


Batir a velocidad alta en un mixer las mantequillas hasta que este cremosaAñadir la azúcar y continuar batiendo. Por 20 minutos baje la velocidad del mixer a velocidad (low)Echarle las yemas de los 5 huevos una a una hasta unirlas, por 10 minutos.Échale los sabores y el jugo de limónVas a incorpora la harina y la leche poco a poco NO SOBREBATIR (bata a mano),Las claras de los huevos deben esta a punto de merengueHaga este paso al principio y las mete en la nevera hasta el final. Vas a incorporar

*las claras*
Con la mezcla y batir por 1 minuto a mano. Precalentar el horno a 350 y hornear por 40 min. *NO HABRAS EL HORNO HASTA LOS 40 MINUTOS*


*SYRUP PARA MOJAR EL BIZCOCHO*

1 taza de azúcar
2 tazas de agua2 o 3 cucharadas de vainilla o almendra
1/3 de Brandy


*NOTA*
PUEDES USAR BRANDY Y LE DARA UN SABOR RIQUISIMO AL BIZCOCHO

Pones a hervir el agua con el azúcar POR 20 MINUTOS lo apagas, Y lo dejas reposarEchas la vainilla al agua. Esperas unos 10 minutos y le hechas el syrup tibio al bizcochoTibio para que absorba bien. Dejas enfriar por completo el bizcocho sin tapar y luego lo Decoras a tu gusto.



*BUTTERCREAM*

1/2 taza de manteca
1/2 taza de mantequilla o margarina- suave
1 cucharadita de Extrato de Almendra
1 cucharadita de vainilla blanca
4 tazas de azucar de polvo cernida (aprox. 1 lb.)
2 cucharadas de leche

En un bowl, cremas la manteca y la mantequilla en la maquina electrica. Agrgas la vainilla y la leche. Gradualmente agregas la azucar por tazas, batiendo a velocidad baja. Limpia los lados varias veces. Refrigerar en un embase tapado, esta crema dura hasta 2 semanas. No sobre bates o le agregaras aire a la crema.


Suspiro (Spanish)


(FROSTING DOMINICANO)

1 TAZA DE CLARA DE HUEVO

2 TAZAS DE AZUCAR

6 CUCHARADAS DE AZUCAR

1/2 TAZA DE AGUA

1/2 CUCHARADITA DE SAL

1 CUCHARADA DE VINILLA DOMINICANA

LA CASCARA DE UN LIMON VERDE

Recomendó qué usen vainilla blanca dominicana para tu Suspiro la que yo uso es de la malca Delifruit es la que yo uso para el Suspiro si no tengo vainilla de la otra marca mi segunda opción es de la marca Caridom Blanca 

*Nota*

QUE TODO ESTE BIEN SECO CUAL QUIER RASTRO DE AGUA NOPERMITIRÁ SU SUSPIRO A SUBIR LO MISMO VA A OCURRIR SI HAYCUAL QUIER RASTRO DE YEMAS EN LAS CLARAS DE HUEVO.


PON LAS DOS TAZAS DE AZUCAR CON 1/2 TAZAS DE AGUA A HERVIR Y AGREGA LE LA CASCARA DE LIMON, Y DESPUES AGREGA LE A LAS CLARAS LA SAL Y LA 6 CUCHARADA DE AZUCAR Y DESPUES K EL AZUCAR ESTE HIRVIENDO HACIENDO BURBUJAS PON LAS CLARAS A BATE A VELOCILEDA HARTA QUENDO ESTE EL SYRUP QUE QUEDE UN POCO ESPESO AGREGANDO A LAS CLARAS POKO A POKO EN UN CHORRITO FINO PERO CONSTANTE, Y SIN APAGAR LA BATIDORA Y DESPUES LA VAINILLA. DEJAR BATIR 10 A 15 MIN HASTA K TENGA CONSISTENCIA PARA CUBRIR EL CAKE.Y SEGUIR BATIENDO HASTA QUE ESTE MAS CONSISTENTE PARA DECORAR.


2. La mita de la receta del Suspiro

1/2 TAZA DE CLARA DE HUEVO

1 TAZAS DE AZUCAR

3 CUCHARADAS DE AZUCAR

1/4 TAZA DE AGUA

1/4 CUCHARADITA DE SAL

1/2 CUCHARADA DE VINILLA DOMINICANA

LA CASCARA DE UN LIMON VERDE

Suspiro (English)


(DOMINICAN FROSTING)

1 CUP OF EGG WHITES
2 CUPS OF SUGAR
1/2 CUPS OF WATER
1/2 TEASPOON OF SALT
6 TBSP OF SUGAR
1 TBSP OF CLEAR DOMINICAN VANILLA
THE PEEL OF A GREEN LIME
 



Here's a picture of Clear Dominican vanilla Delifruit brand is the one I like to use with this Vanilla you will have the best tasting frosting (Suspiro) if you don't have or find the Delifruit brand when I run out I use the CariDom brand so I recommend you use the Clear CariDom Vanilla as a second choice.


*Note*

DRY UP ALL THE BOWLS WELL ANY TRACE OF WATER WILL NOT LET YOUR SUSPIRO TO RISE THE SAME THING WILL HAPPEN IF THERE'S ANY TRACE OF EGG YOLKS IN YOUR EGG WHITES OK.


IN A MEDIUM POT ADD THE 2 CUPS OF SUGAR AND 1/2 CUP OF WATER AND LIME PEEL BRING TO A BOIL,THEN PLACE EGG WHITE IN THE MIXING BOWL ADD THE 6 TBSP OF SUGAR AND SALT TO THE EGG WHITES ONCE YOU SEE THE SYRUP STARTING TO COME TO A BOIL TURN ON THE MIXER AT HIGH AND USE THE WHIP ATTACHMENT THEN BEAT THE EGG WHITES WITH OUT TURNING IT OFF ONCE THE SYRUP HAS THICKEN A BIT REMOVE THE LIME PEEL THEN SLOWLY ADD THE SYRUP TO THE BEATEN EGG WHITES THAT HAS BEEN WHIPPED MIX THE SUSPIRO FOR 10 MINS THEN ADD THE VANILLA MIX ANOTHER 5 MINS THEN YOU ARE DONE AND READY TO DECORATE YOUR CAKE USE GEL OR PASTE FOOD COLORING FOR ADDING COLOR TO THE SUSPIRO.


2. Smaller Batch of Suspiro

1/2 Cup of Egg White
1 Cup of Sugar
1/4 Cup of Water
3 Tbsp of Sugar
1/4 Tsp of Salt
1/2 Tbsp of Clear Dominican Vanilla
The peel of a Green Lime

*Follow the same directions*